Number of students of Chinese language passes 40 million

Sunday, December 21, 2008



Not much info on the Turkish Wikipedia about Chinese; just the following and a few more sentences: Çince (Çince: 汉语 / 漢語, pinyin: hàn yǔ, diğer adları: 中文, 國文, 华文, 华语), Çin'de ve çevresinde yaşayan 1 milyardan fazla kişi tarafından konuşulan binlerce ufak dilin tümüne birden verilen addır ve bunlar tek bir dil sayılırsa, dünyada en çok kullanıcısı olan dildir.

Source: turkish.cri.cn (Turkish)


Çin Eğitim Bakanı Zhou Ji, Çince'nin 100'den fazla ülkedeki yaklaşık 3 bin yüksek öğretim kurumunda öğretildiğini ve değişik yollarla Çince öğrenen yabancıların sayısının 40 milyonu geçtiğini söyledi.
China's Education Minister Zhou Ji said that Chinese was being taught in around 3000 institutions in over 100 countries, and that the number of people learning Chinese through various methods has surpassed 40 million.
Çince ve Çin kültürünün dış tanıtımını amaçlayan Konfüçyus Enstitüleri'nin 3. kongresi, bugün (9 Aralık) Beijing'de başladı. Konferansta konuşan Bakan Zhou Ji, 78 ülke ve bölgede kurulan 249 Konfüçyus Enstitüsü'nün okullarda olduğu gibi mahallelerde ve işletmelerde de Çince eğitimi verdiğini ve renkli kültürel etkinlikler düzenlediğini anlatarak, uygulamaların dünya çapında "Çince öğrenme ruzgarı" estirdiğini belirtti.
The 3rd congress of the Confucius Institute, opened to promote China and the Chinese language, began today (9 December) in Beijing. Zhou Ji spoke at the conference, saying that Chinese was being taught and colourful cultural activities were going on in neighborhoods and establishments such as the 249 Confucius Institute schools in 78 countries and regions, and that carrying this out was causing a "wind (wave) of Chinese language learning" worldwide.
Zhou, Konfüçyus Enstitülerinin yapılandırılması için 2008'de toplam 100 milyon dolara yakın harcama yapıldığını da kaydetti.
Zhou also said that a total of close to 100 million dollars was spent in 2008 on organizing Confucius Institutes.

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP