Dyslexia and Turkish / Disleksi ve Türkçe

Thursday, January 29, 2009

I'm looking for some information on whether a phonetic language like Turkish is easier on those with dyslexia and have asked on the Turkish Wikipedia here:

Merhabalar - şimdi bu forumda disleksi ve bir dilin fonetiki hakkında konuşuyoruz; bir araştırmaya göre İtalyanca gibi dillerde disleksinin olanlar da iyi fonetiki olan dilleri okuduğu zaman onların disleksisi ingilizce kadar büyük değilmiş. Yani, onların disleksisi yok olmamadığı kadar değil ama fonetik bir dil okudukları zaman biraz kolaylaşıyor.

Türkçe İtalyanca'dan da fonetik bir dil için belki de disleksinin olanlar daha kolay bir şekilde okuyabiliyor değil mi? Türkçe ve disleksi hakkında iyi bir araştırma var mı? Mithridates 06:54, 29 Ocak 2009 (UTC)

It's quite possible that no one will know but if anyone has a link to a good study on the effect of a phonetic language like Turkish on dyslexia I'll add the information to this post.

1 comments:

hayesatlbch said...

I would expect that visual dyslexia as a cause of reading problems would be the same as in English dyslexic readers about 10%. Watch these videos on visual dyslexia. http://www.dyslexiaglasses.com/visual_problem_video.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP