Armenian president Serzh Sargsyan in Georgia / Serj Sarkisyan Gürcistan'da

Wednesday, October 01, 2008


Source: yenisafak.com.tr (Turkish)


Sarkisyan Gürcistan'da
Sargsyan in Georgia

TİFLİS (İHA)
Gürcistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili ile bir araya geldi. Sarkisyan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki anlaşmaya varıldığını kaydetti.
Armenian president Serzh Sargsyan (Սերժ Ազատի Սարգսյան) is on his first visit to Georgia, where he met with Georgian president Mikheil Saakashvili (მიხეილ ნიკოლოზის ძე სააკაშვილი). Sargsyan said in a statement after the meeting that the two had reached an agreement.
Gürcistan'ın Ermenistan için dış dünyaya açılan kapısı niteliğinde olduğunu vurgulayan konuk Cumhurbaşkanı Sarkisyan, "Gürcistan'da istikrarın sağlanması bizim için Ermenistan içindeki istikrar gibi önemlidir. Ermenistan'ın dış ticaretinin 3'te 2'si Gürcistan üzerinden geçen transit yoldan sağlanabilmektedir. Sayın Saakaşvili ile görüşmemiz çok olumlu geçmiştir. Ülkelerimiz arasında mevcut olan ekonomi ve ulaşım ilişkilerinin daha da genişlemesi açısından iki önemli karar aldık. Birincisi Erivan'ı Gürcistan'ın Karadeniz limanı Batum'a bağlayacak olan yeni anayolu inşaatı için ortak konsorsiyum kuracağız. İkincisi ise, Ermenistan-Gürcistan sınırını geçme işlemlerinde kolaylıklar sağlanacaktır" dedi.
The guest President Sargsyan underlined that Georgia was an open door to the world for Armenia, saying that "Providing stability in Georgia is as important for as as stability within Armenia. Two thirds of Armenia's foreign trade is able to happen by transit through Georgia. This meeting of ours with President Saakashvili went by very positively. We had two important decisions on further developing existing economic and transport relations between our countries. For the first one we will set up a common consortium to construct a new main road connecting Yerevan to Georgia's Black Sea port of Batum. The second will ease cross-border transactions between Armenia and Georgia.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, Ermenistan'la ilişkilerinde yeni sayfalar açacağını vurgulayarak, inşaat için anlaştıkları anayolun Gürcistan'ın güneyden geçeceğini ve Erivan'ı en kısa güzergahından Batum'a bağlayacağını kaydetti. Saakaşvili, Gürcistan'da çok sayıda Ermeni kökenli vatandaşın yaşadığını hatırlatarak, "Halklarımız kültürel ve tarihi bağları ile birbirlerine bağlıdır. Gürcistan toprak bütünlüğünün Ermenistan tarafından desteklenmesi bizim için çok önemlidir. Hatta aramızdaki iyi komşuluk ilişkilerinin tümünün Kafkasya için önemli olduğunun altını çizmek isterim" diye konuştu.
Georgian president Mikheil Saakashvili said that a new page would be opened in relations with Armenia, and that the road they had agreed on the construction on would pass through the south of Georgia, and connect Yerevan with Batumi by the southernmost route. Saakashvili reminded that a large number of ethnic Armenians lived in Georgia, saying that "Our peoples are connected to each other by cultural and historical ties. Armenia's support of our territorial integrity is very important to us. I would also like to stress that good neighborly relations between us are important to the entire Caucasus."
Rusya'nın Güney Kafkasya'daki yakın müttefiki konumunda olan Ermenistan, Gürcistan'daki Güney Osetya krizi ve ardından yaşanan Gürcistan-Rusya savaşına temkinli yaklaşımı sergilerken, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasına da olumsuz tepki göstermişti. Türkiye ve Azerbaycan'la sınırları kapalı olan Ermenistan, Rusya ve Avrupa'ya Gürcistan üzerinden ulaşım sağlıyor.
Armenia is a close ally of Russia in the South Caucasus, and showed a measured approach to the South Ossetia crisis in Georgia and the war between Georgia and Russia that broke out afterwards, while showing a negative reaction towards Russia's recognition of the independence of South Ossetia and Abkhazia. Armenia has closed borders with Turkey and Azerbaijan, and transports to Russia and Europe through Georgia.

30.09.2008

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP