Agreement between Russia and Venezuela on oil and natural gas / Rusya ile Venezuela petrol ve gazda anlaştı

Saturday, October 04, 2008


This is from late September.

Source: cnnturk.com (Turkish)


Rusya ile Venezuela petrol ve gazda anlaştı
Russia and Venezuela agreed on oil and gas
Rusya ve Venezuela, petrol ve doğalgaz alanında işbirliğini geliştirmek için anlaşma imzaladı.
Russia and Venezuela have signed an agreement to expand cooperation in the fields of oil and natural gas.
Anlaşma, ABD'nin nüfuzunu kırmak isteyen iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.
The agreement is seen as a new step to strengthen relations between the two countries, which want to stem American influence.
İki ülkenin enerji şirketleri Gazprom ve Petroleos de Venezuela arasındaki mutabakat zaptı Rusya'yı ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in nezaretinde imzalandı.
A memorandum of understanding between the two countries' energy companies Gazprom and Petroleos de Venezuela was signed under the watch of Venezuela's president Hugo Chavez, who was on a visit to Russia, and Russian president Dmitri Medvedev.
Enerji bakanları da, petrol ve doğalgaz alanında işbirliğini takip edecek bir organ oluşturulması konusunda bir mutabakat zaptına imza koydu.
The energy ministers also signed a memorandum of understanding on oil and natural gas that would pursue cooperation in creating an agency.
Gazprom Başkanı Aleksi Miller, imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın Venezuela'da 100 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıkladı.
Gazprom President Aleksi Miller gave a statement after the signing ceremony in which he said that Russia would invent 100 million dollars in Venezuela.
Rusya ile Venezuela 2005'ten beri, Venezuela'ya 4.4 milyar dolarlık silah satışı için anlaşmalar imzalamıştı. Rusya dün de, Venezuela'ya silah ithalatı için 1 milyar dolarlık kredi açtığını açıkladı.
Russia and Venezuela have signed agreements since 2005 to sell 4.4 billion dollars of weapons to Venezuela. Yesterday Russia also said that it had loaned Venezuela 1 billion dollars to buy weapons.
Ancak bu anlaşmalar gerek ABD gerekse Venezuela'nın komşusu Kolombiya'da ciddi kaygıya yol açıyor.
However, these agreements have given rise to anxiety in both the United States and Venezuela's neighbour Colombia.

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP