Turkish prime minister to visit Turkmenistan and Mongolia in early October / Erdoğan, Türkmenistan'a gidecek

Saturday, September 27, 2008



Source: samanyoluhaber.com (Turkish)

Personally I find the visit to Mongolia to be much more interesting considering some of the less obvious cultural and linguistic similarities between the two. Turkish and Turkmen are basically dialects of the same language but Mongolian has a lot of similarities that lie just below the surface.

Erdoğan, Türkmenistan'a gidecek
Erdoğan to go to Turkmenistan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ve Moğolistan'a resmi ziyaretlerde bulunacak.
Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan will officially visit Turkmenistan and Mongolia.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un daveti üzerine 3-4 Ekim 2008 tarihlerinde Türkmenistan'a, Moğolistan Başbakanı Sanjaa Bayar'ın daveti üzerine de 4-6 Ekim 2008 tarihlerinde Moğolistan'a resmi ziyaretler gerçekleştirecek.
According to a written statement by the Prime Minister's Press Centre, Prime Minister Erdoğan will go to Turkmenistan from the 3rd to the 4th of October at the invitation of Turkmenistan's president Gurbanguly Berdimuhammedow, and to Mongolia from the 4th to the 6th of October at the invitation of Prime Minister Sanjaagiin Bayar (Санжаагийн Баяр) for official visits.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
The following was mentioned in the statement:
''Türkmenistan ziyareti sırasında yapılacak ikili ve heyetlerarası görüşmelerde, Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin gündeminde yer alan konular ile her iki ülkenin ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alınacaktır.
"There will be bilateral and interdelegational meetings in the visit to Turkmenistan, where relations between Turkey and Turkmenistan as well as regional and international developments in the two nations' areas of common interest will be taken up.
Ziyaret esnasında Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Toplantısı yapılacak, Sayın Başbakanımız bu ülkede bulunan vatandaşlarımız ve iş adamlarımızla da bir araya geleceklerdir.
In the course of the visit a Turkey-Turkmenistan Work Council Meeting will take place, and the Prime Minister will meet with Turkish citizens and businesspeople in the country.
Sayın Başbakanımızın ziyareti, geçtiğimiz ayda gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler ile ivme kazanan işbirliğinin ve kardeşlik ilişkilerimizin daha ileri düzeylere taşınabilmesi yönünde bir fırsat teşkil edecektir.''
Last month's top-level visits accelerated cooperation and friendship, and the visit by the prime minister will constitute an opportunity to move these forward to a new level."
-ORHUN ANITLARI-
Orkhon monuments
Başbakan Erdoğan'ın, Moğolistan'a gerçekleştireceği ziyarette, TİKA tarafından yapımı üstlenilen ve Orhun Anıtları'nın bulunduğu Hoşo Saydam ile Karakurum'u birbirine bağlayan 46 kilometrelik Bilge Kağan Karayolu, Orhun Anıtları'nın korunması için inşa edilen Orhun Müzesi, başkent Ulanbator'da ismi ''Mustafa Kemal Atatürk'' olarak değiştirilen okulun önündeki Atatürk büstü ve Ankara Caddesi'nin açılışlarını yapacağı da bildirildi.
In Erdoğan's visit to Mongolia he will also carry out openings in a number of areas:
  • the 46 kilometre long Bilge Kağan Railway constructed by TIKA connecting Hosho Saydam - where the Orkhon script monuments are found - with Karakurum.
  • the Orkhon Museum constructed for the preservation of the Orkhon script monuments
  • a bust of president Mustafa Kemal Atatürk in front of a school in the capital of Ulanbataar which had its name changed to that of the president, and
  • Ankara Street.
Açıklamada, Moğolistan'a gerçekleştirilecek ziyaret esnasında ikili ve heyetlerarası görüşmelerin yapılarak Türkiye-Moğolistan ilişkilerinin gündeminde yer alan konular ile her iki ülkenin ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacağı belirtilerek, ''Sayın Başbakanımızın bu ziyareti, zengin bir tarihi ve kültürel ortak mirası paylaştığımız ve 2009 yılında diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 40. yıl dönümünü kutlayacağımız Moğolistan ile gelişen kardeşlik ve işbirliği ilişkilerinin daha da derinleştirilmesine imkan sağlayacaktır'' ifadelerine yer verildi.
The statement said that there will be bilateral and interdelegational meetings in the visit to Mongolia, where relations between Turkey and Mongolia as well as regional and international developments in the two nations' areas of common interest will be taken up, saying that "the visit by the prime minister will provide the possibility to deepen friendship and cooperative relations with Mongolia, a country that we share a rich history and cultural heritage with, and one with which we will celebrate 40 years of diplomatic relations in 2009."
Başbakan Erdoğan'ın Türkmenistan ve Moğolistan'a gerçekleştireceği resmi ziyaretlere, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de eşlik edecek.
In the visits by Prime Minister Erdoğan to Turkmenistan and Mongolia, he will be joined by deputy prime ministers Hayati Yazıcı and Said Yazıcıoğlu, Industry and Trade Minister Zafer Çağlayan, and Energy and Natural Resources Minister Hilmi Güler.

AA
26.Eylül.2008 12:24:34
26 September 2008 12:24:34

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP