Iran to set up automobile factory in Afghanistan / İran, Afganistan'da otomobil fabrikası kuracak

Wednesday, September 24, 2008



Source: cnnturk.com (Turkish)

İran'ın, Afganistan'da da otomobil fabrikası kuracağı bildirildi.
Iran will be setting up an automobile factory in Afghanistan.
Devlet televizyonu, İran Otomobil Şirketi'nin (IKCO), Afganistan'da üretim bandı kurmak için çalışmalar yürüttüğünü duyurdu.
State television announced that Iran Khodro Company (IKCO) is working on setting up a production line in Afghanistan.
Hükümetin de desteklediği projenin hayata geçirilmesiyle yılda 225 bin araç üretileceği belirtildi.
The project is receiving government support, and when it goes into action it will produce 225,000 vehicles per year.
IKCO'nun çeşitli model ve türlerde yıllık 1 milyona varan araç üretimiyle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'nın en büyük otomobil şirketi olduğu bilgisine yer verildi.
IKCO has a variety of models and types and produces up to 1 million vehicles per year, making it the largest automobile company in Central Asia, the Middle East and Northern Africa.
Venezuela, Suriye, Belarus, Mısır ve Azerbaycan'da montaj fabrikası olan IKCO'nun, Türkiye'de de 30 yakın satış noktası bulunuyor.
IKCO has assembly factories in Venezuela, Syria, Belarus, Egypt and Azerbaijan, and has almost 30 commercial outputs in Turkey as well.
Son bir yılda 40 kadar ülkeye 500 milyon dolarlık otomobil ihraç eden IKCO'nun, 2016'ya kadar 10 milyar dolarlık bir ihracatı hedeflediği kaydedildi.
In the past year IKCO has exported $500 million of automobiles to up to 40 countries, and is aiming for $10 in exports by 2016.
Bu arada IKCO'nun, 9 - 19 Ekim'de İstanbul'da yapılacak olan 12'nci Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Samand marka otomobil ile temsil edileceği belirtildi.
Meanwhile, IKCO will be represented in the Istanbul 12th International Auto Show from the 9th to 19th of October with its Samand (سمند) automobile.

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP