Türkçe Öğreniyorum ("I'm learning Turkish") from TRT: Second lesson

Thursday, June 05, 2008

By second lesson I mean the second lesson I've uploaded, not necessarily their second lesson. This is a program from TRT Radio available here, which I've been transcribing to make it easier for people learning Turkish to follow along. The link to the mp3 is here but they sometimes change links so I'll upload this to YouTube as well tomorrow I think just to make sure.

Edit June 9th: Here's the video.



I've gotten the place names checked but there could still be a few typos. There are a lot of place names in this episode (and the dialogue is a wee bit inane) so I considered not doing it but it goes over the cases which is important, so I decided to do it anyway.


Türkçe Öğreniyorum.

İyi günler, sevgili dinleyenlerimiz. Bugünkü konumuz hal ekleri.

İsmin halleri sözüyle, bir varlığın bir fiille, veya bir varlığın başka bir varlıkla olan ilişkisini anlatıyoruz. İsimler cümler içindeki görevlerine ve fiili olan ilgilerine göre ya yalın durumda bulunurlar, ya da çekim eklerinden birini alırlar. Cümledeki görevlerine göre isimlerin bulunabilecekleri durumlardan her birine isimi hali denir. Bir ismin yüklemle ve başka bir isimle ilgisini incerediğimizde, hal eklerinden söz etmemiz gerekir. İsimlerin anlam birlikleri içerisinde bulunabilecekleri haller, durumlar, şunlardır.

Bir: Yalın hal. Kalem.
İki: Belirtme hali. Kalem-i, kalemi.
Üç: Yönelme hali. Kalem-e, kaleme.
Dört: Bulunma hali. Kalem-de, kalemde.
Beş: Uzaklaşma hali. Kalem-den, kalemden.
Altı: İlgi hali. Kalem-in, kalemin.

Bu ekler, kelimedeki ünlülerin durumuna göre kalın veya ince olur. Örnek verecek olursak: evde, okulda, sepette, sokakta, çantadan, masayı, evi, öne, arkaya, kapının, annesini.

Şimdi yapacağımız konuşmayı hal eklerinin kullanışına dikkat ederek dinleyiniz.

Türkiye'de tatil.

Merhaba, Milli. Nasılsın?
Merhaba, Aycan. Teşekkür ederim. İyiyim. Sen nasılsın?
Ben de iyiyim. Çok teşekkür ederim. Nereden geliyorsun?
Bu yaz tatile gitmek istiyorum. Onun için birkaç turizm şirketine gittim. Bilgi aldım, fıyatlarını sordum. Bütün günümü buna ayırdım.
Bir karar verebildin mi?
Hayır. Henüz karar veremedim. Aslında ben Antalya'ya veya Bodrum'a gitmek istiyorum. Cünkü bütün kış boyu güneşi özledim.
Evet. Aslında haklısın. Erzurum'da kış aylarında güneşi görmek mümkün olmuyor. Ama ben İstanbul'u tercih ederim.
Neden?
Çünkü İştanbul'da daha çok gezilecek tarihi yerler var. Mesela Aya Sofya, Sultanahmet Camisi, ve Topkapı Sarayı'nı bir günde gezebiliyorsun. Ertesi günde Kız Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Dolma Bahçe Sarayı'nı gezebilirsin. Özellikle yabancı ülkelerden gelenler Kız Kulesi ve sarayları çok beğeniyorlar. Ayrıca İstanbul Boğazı'nın eşsiz manzarası, ve Haliç'in güzelliği dünyanın hiç bir ülkesinde yok.
Evet. Aslında doğru söylüyorsun.

Ben geçen yıl Karadeniz bölgesine gittim. Sümela Manastırı'nı, pek çok eski kiliseyi, ormanları, yaylaları dolaştık. Karadeniz'in havası da çok güzel.
Evet. Oraya da gidebilirim. Ama ben gezmek değil, dinlenmek istiyorum.
Anladım. Sen yeni yerler görmek değil, güneşlenmek, ve biraz da eylenmek istiyorsun.
Evet. Benim amacım dinlenmek. Yeni yerleri görmek, farklı insanları tanımak değil. Çünkü daha önce, Ürgüp'e gittim. Ve o zaman, çok yorulmuştum.
Neden?
Biz otobüslerle Nevşehir'e gittik. Oradan Ürgüp'e geçtik. Rehberimiz bize peri bacalarını gezdirdi. Ama ben saatlerce dolaştığımız için, yoruldum.
Tabii. Bu şekilde yapılan geziler yorulcu olabiliyor. Ama dinlenmek için, zaman ayırmak gerekir.

Geçen yıl bizim şirketteki arkadaşlar hep birlikte Mersin'e gittiler.
Neler yapmışlar?
Onlar önce Cennet ve Cehennem Obrukları'nı gezmişler. Daha sonra, Mersin'deki Kız Kalesini gezmişler. Son olarak da Anamur'da denize gitmişler. Hem deniz, hem doğa, hem de tarih. Hepsi bir arada.
Çok güzel olurdu. Ama ben daha önce Mersin'e gitmiştim.
O zaman sen de İzmir'e git. Biraz önce saydığımız bütün imkanlar gibi, İzmir'de de imkanlar var.
Evet. Oraya da gidebilirim. Aslında Türkiye'de gezmek ve tatil yapmak için ne kadar çok seçenek var. Değil mi?
Evet. Bizim ülkemizin her köşesi ayrı bir güzelliğe sahip.
Elbette. Başka hiçbir ülkede bu kadar güzellik bir arada bulunmaz. Biz çok şanslıyız. Dünyanın her yerinden insanlar bizim ülkemizi görmek için Türkiye'ye geliyor.
Üstelik, çok uzaklardan gelenler de var. Mesela Japonya'dan, Amerika'dan, Almanya'dan, İngiltere'den, Avustralya'dan, ve Arap ülkelerinden her yıl binlerce insan geliyor.
Her neyse, ben biraz daha düşüneyim. Karar vermek çok zor.
Tamam. Sen biraz daha düşün. Seçeneğin çok nasıl olsa, daha sonra tekrar görüşelim.
Olur. Görüşelim.
Görüşmek üzere.

4 comments:

Anonymous said...

I am glad you kept your promise. I find your transcripts really invaluable. Teşekkürler

Me said...

No problem, I enjoy it. I'll do the third one pretty soon as well. It's easier than this one (shorter and no place names).

Anonymous said...

Hi thank you soooo much for doing this!! It is really a GREAT help!! I was looking for a good online turkish lessong for so long!
Are you leraning türkish for yourself or are you türkish?

Çok Çok Çok Çok Çok Çok Çok Çok Teşekkürler

Anonymous said...

Hi thank you soooo much for doing this!! It is really a GREAT help!! I was looking for a good online turkish lessong for so long!
Are you leraning türkish for yourself or are you türkish?

Çok Çok Çok Çok Çok Çok Çok Çok Teşekkürler

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP