Kazakh president on proposed Central Asian Union: "One day Europe will need Asia"

Saturday, April 19, 2008

Proposed Central Asian Union
Proposed Central Asian Union


Today is an article on an interview by Nursultan Nazarbayev, the president of Kazakhstan. From April 17th.

Source

As always, the translation attempts to be as accurate as possible but I make no guarantees.

Nursultan Nazarbayev
Нұрсұлтан Әбішұлы Назарбаев / Nursultan Abishuly Nazarbayev
Nazarbayev: "Avrupa Bir Gün Asya'ya Muhtaç Olacak"
Nazarbayev: "One day Europe will need Asia"

Orta Asya Ekonomik Birliği'nin kurulması teklifinin fikir babası Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Avrupa'nın bir gün Orta Asya'ya muhtaç olacağını söyledi.
Nursultan Nazarbayev, president of Kazakhstan and the man behind the idea to found a Central Asian Economic Union, said that one day Europe will need Asia.
Kazakistan basınında yer alan haberde Kazak lider, Orta Asya Ekonomik Birliği'nin hayata geçirilmesiyle büyük zenginlik kaynaklarına sahip bölgenin daha da güçlü ve stratejik bir konuma geleceğini söyledi. Orta Asya'nın yer altı ve üstü kaynaklardan oluşan kapsamlı bir zenginlik potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Nazarbayev, "Avrupa bir gün Asya'ya muhtaç olacak" ifadesini kullandı.
In news in the Kazakh press, the Kazakh leader said that with the passing of a Central Asian Economic Union regions especiall rich in resources would reach a more powerful and strategic standing. Nazarbayev, taking into consideration the potential for Central Asia to obtain riches broad in scope through its below- and above-ground resources, said that "One day Europe will need Asia."
Nazarbayev, Orta Asya'nın 55 milyona dayanan nüfusuyla oluşacak ekonomik birliktelikle bölgede daha farklı bir konuma geleceğinin altını çizdi.
Nazarbayev stressed that Central Asia would reach a different standing in the region through economic cooperation through its population of 55 million.
Gündemlerinde olan birlik sürecinin etaplar halinde hayata geçirileceğine dikkat çeken Kazak lider, bu konuda 2009'da bölge ülkeleri düzeyinde daha ağırlıklı bir şekilde kararlar alınacağını kaydetti.
The Kazakh leader, talking about durations of the stages of unification on the agenda, said that in 2009 more substantial decisions would be made by the countries in the region.
Nazarbayev, rekabetin giderek arttığı ve hayat şartlarının ağırlaştığı globalleşen dünyada ferdi hareket etmektense toplu hareketin daha yararlı olacağına vurgu yaptı.
Nazarbayev stressed that with a continuing increase of competition in a globalized world with more difficult living conditions, that group action would be more advantageous than acting alone.

(Cihan Haber Ajansı) 5 saat önce.. [1310792]

0 comments:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP